Gilde Utrecht is opgericht in 1989 en is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie van ongeveer 200 vrijwilligers en een parttime beroepskracht. De Gilde-gedachte heeft in Utrecht oorspronkelijk vorm gekregen in een bemiddelingsbureau waar senioren hun aanbod van kennis en vaardigheden als het ware konden deponeren en waar gebruikers hun aanvraag konden indienen. Het bureau bemiddelde een-op-een tussen aanbieders en aanvragers. Deze vorm bestaat nog steeds, met name in de activiteitencluster Advies, voorlichting en begeleiding. De dienstverlening op het vlak van computer- en apparatengebruik bijvoorbeeld geeft groei te zien. Maar andere vormen hebben in de loop van de tijd de overhand gekregen in aantallen gebruikers en aantallen vrijwilligersuren.
rondleidingen
De groei van Gilde Utrecht is voor een belangrijk deel van de rondleidingen gekomen. Niet alleen in Utrecht maar ook landelijk vormen deze het best bekende deel van het Gilde-aanbod. In Utrecht trekken de rondleidingen jaarlijks zo'n 8.000 deelnemers, verdeeld over ruim 700 rondleidingen die worden verzorgd door circa 40 vrijwilligers.
Voor een ander belangrijk deel is de groei gekomen van activiteiten in samenwerking tussen Gilde Utrecht en andere instellingen. De inburgeringsactiviteiten in de cluster Andere culturen, talen en conversatie zijn hiervan een goed voorbeeld. De betrokken vrijwilligers besteden jaarlijks zo'n 25.000 uren aan het intensieve werk met de ongeveer 400 deelnemers van deze activiteiten.
De stadsgidsen van Gilde Utrecht zijn wandelende encyclopedieën. Ze inspireren ons bij de ontwikkeling van de online stadswandeling en dragen waar nodig correcties aan. In aanloop naar de tentoonstelling onderzoeken we de mogelijkheid om gezamelijk stadswandelingen te organiseren over de thema's in de tentoonstelling.