Object

pelgrimsteken van maria van walsingham

Het Nazareth van Engeland

Hoe een drukbezocht pelgrimsoord van de kaart verdwijnt en eeuwen later weer opbloeit.

RMCC m00186_01

Gekroonde Maria met Kind in de vorm van een vierpas. Maria draagt een lelietak, het kind mist een armpje. Lood-tinlegering. H.en B.: 2.8 cm.;D. 0.5 cm. Plaats vervaardiging: Walsingham (1400 - 1449). Vindplaats onvermeld.

Alle rechten voorbehouden

Het Nazareth van Engeland
De weduwe Richeldis de Faverches uit Norfolk, krijgt tijdens de regering van Edward the Confessor (zie de beschrijving van zijn pelgrimsteken), een drietal verschijningen van Maria. De Heilige Maagd verschijnt als de bewoonster van haar huisje in Nazareth wanneer zij bezoek krijgt van de aartsengel Gabriƫl. Deze voorspelt haar de geboorte van een Zoon.
Richeldis krijgt de opdracht dat huisje na te bouwen in het plaatsje Walsingham. Na de plaatsing van een Mariabeeld in 1061 stijgt het aantal wonderen, het Nazareth van Engeland groeit mee. Er wordt een abdij gesticht, een kerk omgeeft het oorspronkelijke huisje. De talloze pelgrimsinsignes kennen verschillende vormen: het huisje, de aankondiging, het mirakelbeeld. De tronende Maria draagt haar Kind op de arm, zij dragen allebei de Saksische kroon. Maria houdt een lelie vast, het Kind draagt een boek en strekt een handje uit naar het gezicht van zijn Moeder.
Het huisje met beeld wordt door de Engelse koningen bezocht, ook door Hendrik VIII.
Het is deze Hendrik die later, door zijn voorgenomen huwelijk met Anna Boleyn, ruzie krijgt met de paus in Rome. Als hoofd van de Anglicaanse kerk laat hij alles wat katholiek is, vernietigen. Ook het Engelse Nazareth. Abdij Walsingham wordt met de grond gelijk gemaakt, het mirakelbeeld wat later in Londen verbrand. Alleen zijn eigen Westminster Abbey ontspringt de dans.

Pelgrims. Anglicaans of katholiek?
Ruim 350 jaar later neemt de 'bekeerlinge' Miss Boyd (zij stapte over naar de RK-kerk) het initiatief de Mariaverering in ere te herstellen. De Slipperchapel*, een kapel langs de oude pelgrimsroute, wordt in 1890 het nieuwe middelpunt van de katholieke Onze-Lieve-Vrouwekerk van Walsingham. In 1920 wordt daar een nieuw beeld geplaatst, volgens velen een kopie van het oorspronkelijke mirakelbeeld.
In 1931 nemen een paar Anglicaanse voorgangers het initiatief tot een 'Anglican Shrine', met een eigen kerk, een houten huisje en een Mariabeeld.
Beide oorden worden druk bezocht. Men zoekt wel toenadering, maar de verschillen blijven. Zo hebben beide shrines bijvoorbeeld hun eigen website.

  • Slipperchapel: de laatste kilometer van de pelgrimstocht werd blootsvoets afgelegd; in de kapel mocht men geen schoenen dragen.

Trivia
Op Goede Vrijdag vindt een pelgrimage plaats die beide heiligdommen bezoekt. Na het gebed loopt men door naar de ruines van de abdij uit de twaalfde eeuw.

Bij het bezoek van paus Johannes Paulus stond tijdens de mis in het Wembleystadion een Mariabeeld op het altaar: het beeld uit de 'Catholic Shrine'.

Alle rechten voorbehouden

Media